Kontaktujte nás přes nezávazný formulář

Jak vybrat podlahu v roce 2024?

Výběr správného materiálu pro podlahu ve vašem domě může být rozhodujícím krokem při vytváření pohodlného a esteticky příjemného prostoru. S tak širokou škálou možností na trhu je důležité vzít v úvahu několik klíčových faktorů, abyste zajistili optimální výsledek. Níže uvádíme několik kroků, které vám pomohou vybrat materiál pro vaši podlahu.

1. Stanovení Účelu Místnosti:

· Prvním krokem při výběru podlahového materiálu je zvážit účel místnosti. Například pro kuchyně a koupelny, kde je vysoká vlhkost, jsou ideální keramické dlaždice nebo lepená vinylová podlaha (do kuchyně je v pořádku i zámková vinylová podlaha, avšak podlaha musí být položena okolo kuchyně. Nesmí na ní stát, hrozí poškození zámků). Pro obývací pokoje může být lepená i zámková vinylová podlaha nebo dřevěné materiály skvělou volbou. Zároveň se dá využít i PVC (vinyl v rolích) nebo přírodní linoleum. V obývacím pokoji bych se vyhnul kobercům z hlediska složité údržby a hygieny.

2. Zohlednění Životního Stylu a Frekvence Používání:

· Mějte na paměti svůj životní styl a frekvenci používání dané místnosti. Pokud máte domácí zvířata nebo malé děti, může být odolnost proti poškození a snadná údržba klíčovými faktory. Vyšší náročnost používání jsou schopny odolat vinylové materiály se silnější nášlapnou vrstou 0,55mm a když zvolíte lepenou variantu, dá se poškozený kus snadno vyměnit nebo můžete zvolit dřevěné podlahy, na kterých sice bude vidět při poškození více šrámů, ale ani tak jim to nebude ubírat na půvabu.

3. Vzhled a Estetika:

· Vzhled podlahy hraje klíčovou roli v celkovém designu interiéru. Rozhodněte se, jaký styl a dojem chcete dosáhnout. Moderní interiéry často využívají betonový vzhled nebo dekor přírodního dubu, zatímco tradičnější prostory mohou být zdobeny dřevěnými dekory ve stylu, který se hodí k celkovému zařízení.

4. Rozpočet:

· Stanovte si rozpočet na podlahové materiály a jejich instalaci. Některé materiály, jako dřevěné podlahy, mohou být dražší než vinylové podlahy, lamináty nebo PVC. Mějte na paměti nejen počáteční náklady, ale i dlouhodobé náklady na údržbu a opravy. Na dodání materiálů i práce vám vypracujeme nezávazný rozpočet.

5. Vliv na Životní Prostředí:

· Moderní doba je čím dál tím více o udržitelnosti, pokud vám na tom záleží, volil bych přírodní obnovitelné materiály. Dubové parkety,

Borovicová prkna nebo dřevěná plovoucí podlaha může být správnou volbou.

6. Voděodolnost a Údržba:

· Pokud hledáte materiál pro místnosti s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny nebo kuchyně, zohledněte voděodolnost materiálu a jeho schopnost odolávat vlhkosti. Dbejte také na to, jaká údržba bude potřebná pro udržení podlahy v optimálním stavu. Vodě nejlépe odolávají dlaždice nebo lepená vinylová podlaha. Co se týče údržby, nejsnadnější je PVC, vinyl a dřevěné plovoucí podlahy. Nejsložitější na údržbu je naopak koberec a u laminátu musíte dbát na jeho kvalitu, méně kvalitní materiály bývají velice náchylné na namočení a poškození hran materiálu vodou.

Při výběru materiálu pro podlahu je klíčové brát v úvahu individuální potřeby a preference. Dobrý výběr materiálu nejen zlepší vzhled místnosti, ale také zvýší komfort a funkčnost prostoru, čímž vytvoříte ideální domov pro vaši rodinu.

Pokud potřebujete individuální přístup, rádi vám s výběrem poradíme. POINT Podlahy.