Kontaktujte nás přes nezávazný formulář

Vinylová podlaha vs laminát

Při renovaci nebo zařizování domova se mnoho majitelů domů a bytů potýká s rozhodnutím ohledně vhodné podlahové krytiny. Dvěma populárními možnostmi jsou vinylová podlaha a laminátová podlaha. Oba materiály nabízejí estetickou přitažlivost, odolnost a relativně snadnou údržbu. Nicméně existují rozdíly, které by měli spotřebitelé vzít v úvahu při výběru. Zde je srovnání vinylové podlahy a laminátu.

1. Materiál a Konstrukce:

· Vinylová podlaha: Vyrábí se z PVC (polyvinylchloridu) směsi. Vinylové podlahy mohou mít různé vrstvy, včetně nosné vrstvy, vrstvy s dekorem a ochranné vrstvy. Díky celoplastové konstrukci je 100% odolná vůči vodě a v rámci lepené varianty se dá položit i do koupelny.

· Laminát: Skládá se ze dřevěných vláken, pryskyřice a papírové vrstvy s dekorem. To vše je lisováno do pevné desky.

2. Vzhled a Design:

· Vinylová podlaha: Nabízí široký výběr designů včetně dřevěného vzhledu, kamene nebo jiných vzorů. Díky pokročilým tiskovým technologiím mohou vypadat velmi realisticky.

· Laminát: Poskytuje autentický dřevěný vzhled, ale designy jsou omezeny na vzory, které mohou být vytvořeny z dřevěných vláken.

3. Voděodolnost:

· Vinylová podlaha: Obvykle má vysokou odolnost proti vlhkosti, což ji činí vhodnou i pro koupelny a kuchyně.

· Laminát: Má nižší odolnost vůči vodě než vinylová podlaha. Přestože jsou k dispozici voděodolné varianty, je třeba být opatrný při instalaci v místnostech s vysokou vlhkostí.

4. Údržba a Čištění:

· Vinylová podlaha: Snadno se čistí vlhkým mopem nebo vysavačem. Netrpí takovými omezeními při čištění jako laminát.

· Laminát: Čištění je také relativně snadné, ale je důležité vyhýbat se nadměrné vlhkosti. Přebytečná vlhkost může způsobit otoky a deformace.

5. Pohodlí a Hlučnost:

· Vinylová podlaha: Měkká a teplá na dotek, což zvyšuje pohodlí chůze. Snížený přenos zvuku je také jednou z jejích výhod. Zámkové varianty ve vyšší kvalitě mají integrovanou podložku, která tlumí kročejový hluk. Případně se dá pořídit podložka externí.

· Laminát: Tvrdší povrch může být méně pohodlný při chůzi, ačkoliv některé varianty mají integrované izolační vrstvy pro snížení hluku.

Celkově vzato, vinylová podlaha se nabízí ve dvou variantách. Lepená varianta nebo zámková varianta. Lepená varianta zaručuje snadnou výměnu poškozené lamely bez nutnosti demontáže více lamel, což je nesporná výhoda. Další velká výhoda vinylové podlahy je větší dekorová rozmanitost a absolutní voděodolnost. Výhody laminátové podlahy jsou ty, že je levnější na pořízení a zároveň nabízí snadnější pokládku.

Naše podlahářská firma POINT Podlahy realizuje zhruba 95% vinylových podlah na 5% laminátových, tudíž trend je dnes jasně na straně vinylů.

Pokud potřebujete individuální poradenství nebo hledáte profesionální pomoc při pokládce podlahy, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu, abychom vám poskytli odborné rady a podporu při rozhodování nebo realizaci vašeho projektu s podlahovými krytinami. A v ideálním případě vám rádi novou podlahu položíme. 😊

@point_podlahy Líbí se vám taková podlaha nebo máte raději klasické dřevěné parkety? #foryou #foryoupage #flooring #viral #fyp #fuserina #delniq #pointpodlahy ♬ původní zvuk - POINT Podlahy